Två tanter i långa klänningar

Systrarna Oddestad

Minns ni de berömda långklänningarna i pastellfärger som Royal brukade förknippas med i slutet av 1900-talet? Tyget var blommönstrat och arbetskläderna pryddes av gröna knappar och en krage i naturfärgad spets.

Klänningarna vi talar om var såklart systrarna Oddestads, eller de två tanterna i långa klänningar som de ofta kallades. När andra gick i pension gjorde Hanna och Martha tvärtom – de blev hotelldirektörer på Royal. Det har nu gått nästan 25 år sedan systrarna pensionerade sig, för andra gången. Idag drivs Hotel Royal av andra generationen Oddestad med systrarnas brorson Markus i spetsen, men deras avtryck på verksamheten är betydande än idag. Med stor självklarhet visade de prov på hur ett hotell ska drivas och hur viktigt personlig service är, något vi har tagit stor lärdom av.

Födda av norska föräldrar växte Hanna och Martha upp med sina bröder i Dalsland, där familjen hade lantbruk. Efter några år flyttade de till Göteborg för att barnen skulle kunna gå i skolan. Systrarna gick i folkskola och Martha fortsatte i Göteborgs husliga skola, medan Hanna gick i realskolan. Redan i unga år drömde de om att få jobba med människor och service, helst på hotell, men depressionen på 30-talet gjorde att det önskemålet skulle få vänta ganska många år. Arbetstillfällena var istället väldigt få, och båda systrarna tog sig an vanliga kontorsjobb.

En dag, år 1980, ringde systrarnas bror Erling och sa att han köpt ett hotell i Göteborg och han ville att systrarna skulle ta hand om det. ”Ett år på prov” svarade de sin bror, men det blev betydligt längre än så. Drygt 12 år faktiskt.

Systrarna drog igång arbetet direkt efter att familjen övertagit hotellet och satte ganska omgående sin egen prägel på verksamheten. Atmosfären blev mer öppen, generös och familjär, och de började märka att gäster kom tillbaka eller hade tipsat andra. Erfarenheten som de själva saknade kunde istället personalen bidra med, som jobbat många på hotellet och satt på ovärderlig kunskap. John-Erik som fortfarande är en del av vår fantastiska personal började arbeta på hotellet under denna tid och sedan åtskilliga år tillbaka hade även Béla Miklós stått bakom portierdisken, vilket han fortsatte göra i många år till. Bélas betydelse för Royal är stor, och vi lovar att berätta mer om hans historia och minnen i ett eget inlägg här på Ord.

Familjen på Hotel Royal

Vi tror fortfarande på det fristående och familjeägda hotellet, ett tankesätt som Hanna och Martha tillsammans med personal la grunden för. De påpekade ofta att ett fristående hotell med personal i alla åldrar och olika bakgrunder skapar en gemytligare atmosfär – en familj till och med. Det hände till och med att gäster skickade presenter, men då inte till någon enskild person utan ”the Royal Family”.

Systrarna Oddestad

Vi har även lärt oss mycket av hur systrarna bemötte och tog hand om varje gäst. Det hände att de gick ut och handlade och visade upp Göteborg för utländska turister.

Royal Family

Ibland bjöd de till och med hem familjer på kaffe för att visa upp hur ett svenskt hem kunde se ut. En dansk-sydamerikansk familj kom hem på lunch en dag hos systrarna vilket blev början på en lång vänskap och fler resor för att hälsa på varandra över åren som följde.

Vi har även kvar traditioner från systrarnas tid på hotellet. När de arbetade utgick de ständigt från hur de själva skulle ha velat bli bemötta om de bodde på hotell. Därför började de snart att servera alla besökare incheckningskaffe och Hannas hembakade kakor. Förr i tiden bakade nästan alla hotell sitt eget fikabröd men idag har det blivit allt mer ovanligt. Vi tror dock fortfarande på att vara små och oberoende och doften av hembakat fikabröd och nybryggt kaffe kommer därför alltid finnas kvar hos oss.

– – –

Minns ni Hanna och Martha? Vi vill gärna höra era berättelser. Kanske var ni till och med en av dem som ringde och undrade om Royal var hotellet med tanterna i långklänningar?

 

2016-04-27
Rebecka Källquist