The Royal Family – Markus Oddestad

Markus Oddestad, VD på Hotel Royal

Har ni någonsin undrat hur det är att vara VD på ett hotell? Vi har intervjuat vår VD Markus om hur viktigt det är med Royals historia, det bästa med att driva ett hotell och hur det egentligen kommer sig att han flyttade ner från Stockholm till Göteborg.

Från Stockholm till Hotel Royal

Ibland blir livet inte riktigt som vi tänkt oss. Som för vår VD Markus – en inbiten stockholmare utan några som helst planer på att lämna huvudstaden. Men som 18 år efter att han i all hast flyttade ner till Göteborg för att driva Hotel Royal fortfarande bor kvar, och dessutom stormtrivs i staden han aldrig trodde han skulle kunna bo i.

Innan Markus tog över driften av det familjeägda hotellet jobbade han som säljare uppe i Stockholm och det var hans syster Karin som tog hand om Royal. Men allt förändrades när lillasystern plötsligt var med i en olycka, och därefter inte hade möjlighet att arbeta på Royal. Markus och hans fru Johanna bestämde sig då snabbt för att, trots bristen på erfarenhet i att driva ett hotell, åka ner till Göteborg för att hjälpa till.

–  Vi hade precis köpt hus uppe i Stockholm och bara bott där i två månader när olyckan skedde och vi kände att nu måste vi åka ner. Dels för att vara där för min syster men också för att någon behövde fortsätta med driften av hotellet. Vi hade innan inga som helst planer på att flytta till Göteborg. Men vi flyttade ner och jag och min fru började jobba tillsammans på hotellet och höll på med det i många år. Under tiden har vi fått två barn och etablerat oss i Göteborg, så nu trivs vi väldigt bra och har inga planer på att flytta tillbaks till Stockholm.

Att det var Markus som skulle ta över driften av det familjeägda hotellet efter olyckan på heltid var till en början inte helt självklart.

–  Vi pratade om det i familjen, då vi har haft anställda hotellchefer i omgångar när ingen av oss har kunnat vara närvarande. Men vi kände att detta är ett familjärt hotell, och ska vi fortsätta vara familjära så behöver någon i familjen vara nära driften. Därför valde vi att flytta ner. Visst var det jätte turbulent i början med allt som hade hänt… men det var en spännande utmaning! Som tur var så var vi två om det, jag och min fru Johanna, och kunde hjälpas åt. Jag tyckte om det från första dagen.

En hjälpande hand

Under de första 13 åren jobbade Markus och Johanna tillsammans med driften av hotellet. Johanna var under dessa år ansvarig för alla ombyggnationer, och hann i stort sett renovera hela hotellet, samtidigt som hon även ansvarade för hotellets ekonomi. På senare år har det istället blivit Henrik, som anställdes som hotellchef för snart fem år sedan, som hjälper Markus i det dagliga arbetet.

–  I och med att vi anställde Henrik så kunde vi lugna ner oss lite grann och lämna över delar av det dagliga ansvaret till honom istället. Vi har renoverat hela huset, så nu var det dags att renovera chefskapet också.

Även om Henrik har blivigt en avlastning för Markus har han absolut inte släppt all kontroll, och är fortfarande med och petar i de flesta besluten.

–  Jag ser det som min roll att vara delaktig i de små detaljerna och de stora riktlinjerna. Det där emellan sköter personalen och Henrik, vilket de gör ett fantastiskt bra jobb med. Mitt jobb är att peka ut riktningen. Till exempel om vi har vi sagt att servetterna ska vara guld, då vill jag ha en guldton på servetterna. Jag kan vara jättejobbig med sådant och lägga mig i olika beslut hela tiden. Men det är de små sakerna och de stora som är viktiga för hotellet.

Ett spännande och givande jobb

Även om övertagandet av driften på hotellet kom som något av en överraskning har Markus trivts sedan första stund, och listan på vad som är roligast med jobbet är lång.

–  Ja det är ju så mångfacetterat… men en viktig del är att få hjälpa människor. Dels hjälper vi folk genom att erbjuda jobb och vara en bra och trivsam arbetsplats. Dels hjälper vi våra gäster att få en god natts sömn. Det är en sådan stor tillfredsställelse att kunna checka ut gäster och se att de är nöjda samt höra dem tacka för att det hur fint det var, hur mysigt de haft det, hur bra de har sovit eller vilken god frukost de fått. Det är otroligt inspirerande. Att dessutom ha personal runt om kring sig som förstår att detta är jätteviktigt, eftersom det är dem som är kuggarna i hjulet. Att få det maskineriet att funka det är otroligt tillfredsställande tycker jag. 

Hotellets rika historia, att bevara denna och att göra nya historiska upptäckter är några andra av jobbets stora ljuspunkter.

–  Historierna tar ju inte slut här på Hotel Royal utan kan fyllas på hela tiden. Det är otroligt kul. Vi får hit skolklasser på besök ibland och berättar om hotellet, och det är så kul att få se hur imponerade de blir. Det är en enorm kick tycker jag. Att kunna dela med sig utav det vi lärt oss. Vi har ju valt att ta historierna och använda dem. Jag tror de flesta har historier. Alla hotell, alla arbetsplatser, alla människor har ju någonting att berätta. Sen kanske vi väljer att göra något av det, medan andra väljer att inte prata om sina historier.

Det bästa sättet att bevara hotellets historia på? Enligt Markus är det att prata om den, eller kanske till och med skriva ned den.

–  Jag drömmer om att skriva en bok. För det finns så otroligt mycket som är oberättat. Både roliga historier och jobbiga. Det är klart att i ett hotells långa liv så finns det mycket tragedier men det finns också mycket glädje. Det finns mycket som är kul att berätta. Så det är ett av mina stora mål.

Än så länge finns ingen bok, men är ni på besök och undrar något om taket i entrén, vart Fru Palm bodde under sin tid eller kanske bara har en fråga om Göteborg? Tveka inte att fråga Markus!

2017-08-28