Fru Palm

Gammal bild på Hotel Royals byggnad

Denna historia handlar om en av hotellets tidigare ägare Mia Palm. Om hennes resa till ägare av ett hotell på en tid där många såg detta som en omöjlighet för en kvinna. Blandade med anekdoter från hennes tid, hennes konstintresse och starka vilja.

Berättelserna kring fru Palm som ägde hotellet mellan 1945 och 1979 är många. I denna text är vissa historier berättade av personer som haft glädjen att jobba med henne och andra är berättelser som följt med hotellet genom historien. Vad vi vet med säkerhet är iallafall att hon satt en prägel på hotellet som lever kvar än idag. 

Resan från städare till Hotellägare

Mia Palm fick som tonåring en femma av sin mamma som hon använde för att åka till Göteborg och pröva lyckan. Hon arbetade sig sedan upp från städare på bland annat Continental, till ägare av en restaurang i Sjötorp, innan hon till slut köpte Royal. På 40 talet var det ovanligt att en kvinna lyckades spara ihop så mycket pengar som Mia lyckades göra. Så på grund av sin imponerande bankbok lyckades hon få ett lån av Pripps som gjorde det möjligt att köpa hotellet. Hon var då något äldre, men det var inget som stoppade henne från att driva hotellet med framgång.

Med en stark kvinna vid rodret

Även om Mia Palm var gift var det främst hon som drev hotellet. Hennes man tog hand om löner och liknande medan hon var den som styrde resten av verksamheten. Hur hotellet skulle styras hade Mia Palm bestämda uppfattningar kring. En av våra tidigare anställa Bela har berättat hur han en gång bad Fru Palm om pengar för att marknadsföra hotellet och föra ut dess namn, varpå han fick det bestämda svaret: “äsh, dom som kommer kommer, dom är välkomna. Resten struntar vi i”.

Bela berättar vidare om den bestämda Mia Palm och hur hon en gång klivit upp från källaren med en nål rakt genom fingret, efter att ha arbetat med att reparera lakan och örngott. Hon ska då obesvärat bett om en tång, dragit ut nålen ur sitt eget finger, tittat på såret och sagt “okej” för att sedan återvända till arbetet.

Efter makens bortgång

Hon beskrivs av de som haft turen att träffa henne som en tuff och bestämd dam, som efter sin makes död själv fortsatte att framgångsrikt driva hotellet i ytterligare 11 år. Utöver den bestämda bilden hon haft kring hur hotellet skulle drivas sägs det även att hon haft ett stort konstintresse, och att hon under sin tid samlade en hel del konst till hotellet. Ingen av denna konst finns idag kvar idag, något som tros bero på en olycklig historia.

Några år efter makens bortgång sägs det att fru Palm sprang på en charmerande man som utgav sig för att vara advokat, som senare kom att bli en hjälpande hand i arbetet på hotellet.

Vad varken Mia eller någon av de arbetande visste då var att mannen inte var den han utgav sig för att vara.

Historien säger att de för sent insåg att de blivit lurade och att mannen då lämnat hotellet och samtidigt lyckats sno med sig stora delar av den konst Mia Palm samlat på sig genom åren.

Även om det var ett tag sedan Mia Palm styrde och ställde på hotellet anser vi det viktigt att värna om det avtryck hon lämnat på hotellet, och inte minst se henne som ett bevis på att allt är möjligt, bara man inte ger sig. 

2017-04-27
Jonna Eklund
Redaktör