Möt Dick Eldemyr – en riktig trotjänare

Dick Eldemyr, elektriker på Hotel Royal

Snön ligger vit på taken, endast tomten är vaken” – ja, så går dikten som handlar om hustomten som ordnar så allt fungerar bra på gården (läs hotellet). Även om vi inte har någon snö på taket just nu, så har vi en hustomte som heter Dick Eldemyr, och vi har pratat lite med honom om hur hans snart 45 år som elektriker sett ut.

Det hela började 1977 då en 20-årig elektrikerlärling steg in på sitt första uppdrag på Hotel Royal där en ledning i en kopplingsdosa hade bränt av. Detta ordnade Dick fint och gick med stolta steg till hotellets föreståndarinna, Fru Palm, som satt vid telefonväxeln och fick mottaga de goda nyheterna att problemet var åtgärdat. Därefter har det blivit otaliga uppdrag inom hotellets väggar, möten med gäster och personal samt en hel del frukost.

När jag pratar med Dick sitter han i sin stuga i de värmländska skogarna där han trivs allra bäst.

– Mina föräldrar kommer härifrån så det känns naturligt att åka hit och det är egentligen den enda platsen där jag kan få lite lugn och ro, berättar han.

Och man förstår att det är välbehövligt med lite vila då jobbet som elektriker är påfrestande och stundtals stressigt, men Dick berättar ändå att han alltid tyckt det är kul att åka till jobbet och ångrar inte att han lämnade arbetet som mjölnare på Vasabröd i Filipstad

– Elektriker är så brett yrke, aldrig långtråkigt och man får göra allt från enklare uppdrag till att koppla in en hel solcellsanläggning. Men det jag tycker bäst om är att få besöka alla trevliga arbetsplatser som t.ex. Hotel Royal.

Dicks besök sammanfaller ofta med vår frukost och vi är glada att han gärna tar för sig av den, där äggröran och det knaperstekta baconet är en favorit. Genom åren har det blivit många minnesvärda och roliga besök på Royal.

-Jag minns en gång när mangeln i tvättstugan, som på den tiden var gasdriven, hade läckt gas och när den skulle tändas blev det en hemsk smäll men som tur var blev ingen skadad, bara chockade och det kan man ju förstå. Efter den incidenten drogs starkare ström in i tvättstugan och gasmangeln ersattes med en elektrisk. Ett annat minne var när torktumlaren gick sönder men tvätten behövde ju torkas. Dick tog gamla kasserade elledningar som fick bli tvättlinor som spändes upp på hotellets innergård där tvätten fick hänga och torka.

Dick har på nära håll sett hur hotellet växt från en ganska spartansk byggnad med gamla ledningar, TV på ett fåtal rum och en liten enkel frukostmatsal, till att idag vara ett modernt och högt rankat hotell med alla bekvämligheter man kan tänkas behöva. Dessa ombyggnationer har Dick till stor del varit delaktig i, bl.a. när antennkabel skulle dras in i alla rum och badrummen skulle renoveras.

Det är många i personalstyrkan som kommit och gått under alla år och Dick minns med glädje många av dem, inte minst Fru Palm, Hanna & Marta eller Oscar som var snickare och hans son John-Erik som jobbade i receptionen på Hotel Royal i många år. Men det är framför allt de som nu driver hotellet, Familjen Oddestad, som han lyfter fram som ansvariga för hotellets framgång.

vi får se hur länge till vi får äran att ha vår hustomte kvar men enligt han själv så kommer han förhoppningsvis vara kvar ett tag till och har inte bråttom härifrån, även om husvagnsturer runt om i Sverige samt umgås med barnbarnen lockar.

– Får jag bara vara frisk så kommer jag nog gå runt och småpyssla på hotellet och äta frukost bara för att det är mysigt och trevligt, avslutar Dick. Och vi kan bara hålla med!

Text: Mattias Solberg, Hotel Royal