Caroline Frey – vår husfru

Caroline Frey, husfru på Hotel Royal

Vad kallar man en tjänst som innefattar ansvar för städ, tvätt och personal, dekor och inredning av ett helt hotell, uppfinna dörrstopp, putsa mässing, göra äggröra, ja listan kan göras lång. För vissa skulle tjänsten heta housekeeping manager, men för Caroline Frey är det husfru som gäller.

Ett halvår på Royal har passerat för vår nya stjärna och det verkar inte finnas några tvivel om att hon trivs. Jag hinner få ett litet snack med henne innan hon försvinner upp på någon av hotellets våningar igen

– Ända sedan jag fick tjänsten beskriven för mig av hotellchefen Henrik så har magkänslan varit rätt och tjänsten passar mig verkligen, säger Caroline. Att komma in efter Pia och alla de år hon jobbade på Royal så handlar mycket om att vårda, förvalta och i viss mån även utveckla. Hon fortsätter berätta om att självklart finns visioner för Royal och det går alltid att göra saker annorlunda och bättre, men att man får gå varsamt fram så att själen behålls

– Jag vet inte hur man ska sätta fingret på det men det finns en ”Royal-känsla” som verkar genomsyra hela verksamheten och som får mig att känna mig hemma.

Att jobba med service, människor och att få göra det man brinner för är inget nytt för Caroline. Med en bakgrund från de sju haven på bland annat kryssningsfartyg längs Amerikas västkust och färjor mellan Sverige och Norge under många års tid, är hon en person med mycket erfarenhet.

– Jag tror att denna bakgrund lärt mig mycket och framförallt har jag haft väldigt roligt, säger hon med ett stort leende som smittar av sig. Även uppdrag inom hotellbranschen har avverkats vilket gör att tjänsten som husfru verkar som klippt och skuren.

Självklart uppstår också utmaningar i alla arbeten och det finns några som kommer på tal

– Att inreda ett hotell med en mix av sin egen smak samtidigt som det ska fungera med känslan på hotellet och den atmosfär som gästerna förhoppningsvis känner när dem stiger in i entrén, beskriver hon som utmanande ibland. Caroline berömmer också sin personal mycket som verkligen gör ett fantastiskt jobb med att hålla hotellet och rummen i toppskick året runt.

Det kan ibland vara svårt att förmedla till ny personal vilket komplext och viktigt jobb som det är att städa och underhålla en sådan gammal byggnad, fortsätter hon, samtidigt som man måste arbeta skonsamt för att inte slita ut sig. Carolines omtanke för personalen märks verkligen och hon brinner för att alla ska må bra och trivas på jobbet, vilket hon ser som en av de viktigaste delarna i ett gott ledarskap.

Utanför hotellets väggar är vår husfru en mycket aktiv person med en enorm energi. Cykeln står som färdmedel till jobbet och flera gånger varje år blir det besök i skidbacken tillsammans med familjen. Gymnastik har också varit en stor del av fritiden och ligger fortfarande varmt om hjärtat. Jag fortsätter med att fråga lite om en sådan berest person fortfarande känner ett sug efter mer resor.

– Göteborg i all ära men Kanada är ett fantastiskt land med vacker natur som jag skulle vilja se mer av då jag fick mersmak av landet under kryssningsjobbet. Även Nya Zeeland är en plats Caroline beskriver som en punkt på ”att-göra-listan”.

Telefonen ringer och det är dags för henne att gå vidare med dagen på Royal, jag tackar för pratstunden och tänker hur lyckligt lottade vi är att Caroline var redo för att börja hos oss då hon sprider energi och positiv stämning på hela hotellet, som husfru och ingenting annat!