The Royal Family – Lisette Bergman

Lisette Bergman

Att ta steget och byta yrkesbana är något många går och funderar över, men inte alltid vågar göra. För Lisette var det däremot en självklarhet att söka sig mot sina drömmar. I en intervju med Amanda berättar hon om hur hon en dag för 11 år sedan tog klivet och steg in och sökte jobb på Hotel Royal, men även om sina förhoppningar på framtiden.

Året var 2005. Eller 2006. Lisette minns inte riktigt. Hon hade precis, efter en tids fundering, lämnat jobbet på förskolan för att istället söka sig vidare mot sina drömmar – som kom att bli hotellbranschen. Ett branschbyte hade länge lockat, men eftersom hon älskar barn var det ändå något som höll henne kvar. Men nu hade hon äntligen tagit klivet och gav sig ut bland hotellen i Göteborg. Efter en lång dags arbetssökande och många nej blev det jackpot på sista försöket, och hon har sedan dess varit en del av arbetslaget på Hotel Royal.

Att det skulle komma att bli hotellbranschen var däremot inte alls helt självklart till en början. När hon hade slutat på förskolan blev valmöjligheterna helt plötsligt många och hon funderade både en och två gånger på hur hon skulle välja och vad hon ville göra.

– Det var väldigt mycket olika tankar som cirkulerade runt i huvudet just då, men min känsla var att gå efter mina intressen, som är städ och människor. På så sätt kom hotellbranschen in i bilden och det lockade mig. Att jobba på hotell skulle innebära möjlighet till att få arbeta med kroppen, men även till få vara social mot både människor man arbetar med och mot gäster som man möter.

Har du alltid haft så mycket vilja och mod?

– Viljan har jag nog alltid haft och när man står utan jobb så växer sig den dessutom ännu starkare. Jag är inte den som gillar att gå hemma utan jag vill jobba och tjäna mina egna pengar.

Självständigheten tror hon kommer från att alltid ha tagit hand om sig själv. Hon menar att det därför var en självklarhet att ta sig framåt och att våga göra det hon vill. – Jag har varken haft några kompisar eller föräldrar som kunnat hjälp mig, och då måste man klara sig själv. Har man inga kontakter så är det bara att ta sig i kragen och söka jobb.

Sagt och gjort. Kärriärbytet blev mer än lyckat och 11 år senare brinner hon fortfarande för yrket. Helst vill hon inte behöva svara på vad som är roligast med jobbet, men är hon tvungen att välja faller det nog på tvätt eller städ, som också är hennes ansvarsområden.

Och framtiden? Hon hoppas vara kvar lika länge som John-Erik och Béla.
– Jag trivs så bra här med både arbetsgivare, personal och hotellgäster. Jag har till och med tappat räkningen på hur många år jag varit här. Som sagt, här är de trivsamt, säger Lisette med ett leende på läpparna. 

2016-09-30
Amanda Axelsson/Rebecka Källquist