Bokmässan – en annorlunda vecka på Royal

Andreas, receptionist på Hotel Royal

Med nästan 100 000 besökare varje år är Bokmässan helt klart en stor händelse i Göteborg. Även här hos oss märks det att ett stort evenemang är i stan, där våra vanliga gäster till stor del byts ut mot bokförlag. Vi har pratat med Andreas i receptionen om hur en vanlig helg under Bokmässan ser ut, varför han tror att så många förlag kommer tillbaka varje år och om det stämmer att frukosten faktiskt behöver öppna tidigare… på en lördag?

Förlagen tar över

Genom åren har vi fått fler och fler återkommande bokbolag som bor hos oss varje år. Jätte roligt tycker vi, men hur kommer det sig egentligen att de började komma hit?

–  Ja det började faktiskt med att det kom bibliotekarier från olika lite mindre bibliotek. Det var innan jag började här, men det kanske var runt tidigt 2000 tal. På den tiden var det inte lika många som idag, och det hände till och med att det dök upp någon bibliotekarie som glömt boka sitt rum.

Säger han med glimten i ögat.

–  Ryktet spred sig om att det var trivsamt på Royal och snart började förlag dyka upp. De tipsade sina kollegor och så blev det ännu fler till nästa år. Idag bokar förlagen nästan ett år i förväg för att få sina rum, så det har blivigt mycket mer organiserat med tiden.

Hur många förlag är det som brukar bo på hotellet under Bokmässan?

–  Under veckan och helgen ska cirka 95% av gästerna besöka Bokmässan. På torsdag är det till exempel 70 av 75 rum bokade av förlag. De större förlagen kan boka 10 till 15 rum medan de lite mindre kanske bokar två eller tre. Sen till helgen kommer några fler privata gäster. Men på onsdag och torsdag när det monteras är det nästan bara företag som bor här.

En rolig, annorlunda men lugn helg

Det brukar vara rätt lugnt under Bokmässan på hotellet, kanske främst för att majoriteten av gästerna är på mässan.

–  Majoriteten är på Bokmässan under dagen och kommer hem lite trötta på kvällen, så det brukar vara ganska lugnt här. Men samtidigt är det lite som är annorlunda mot hur det vanligtvis ser ut. Till exempel med frukosten, vi har faktiskt gjort så att vi öppnat frukosten tidigare på lördag och söndag. Vilket inte är så vanligt, att folk hänger på låset klockan 7 på en lördag eller söndag. Men det är ju lite utmärkande för Bokmässan när alla vill iväg och vara där tidigt. Man skulle nästan kunna säga att vi får mer än vanligt att göra på morgonen men sen lite lugnare under dagen istället.

Varför tror du att så många väljer att bo här varje år?

–  Jag tror de kommer tillbaks för att det är familjärt och personligt. De trivs liksom. Sen tycker vi det är jättekul att de vill komma tillbaka. Det känns som om Bokmässan blir en större och större happening. Vilket är jätteroligt, det är ju en så stor grej för Göteborg. Det är ju nästan 100 000 besökare. Jag tror jag läste någonstans att det är mer än 4000 programpunkter. Så bara att gå på mässan är verkligen en upplevelse.

Andreas tips inför bokmässan

Hur tycker du man bäst planerar inför sitt besök på mässan?

–  Mitt tips är att läsa på lite om de olika programpunkterna och få en idé av vad man vill se och göra, för att kunna planera lite. Men ska jag vara helt ärlig är det faktiskt något jag själv är rätt dålig på. Så det brukar sluta med att jag främst glider runt och fångas av tusen nya intryck. Det är ju kul det med! Men jag ska nog försöka läsa lite i programmet i år.

Vi får hoppas att Andreas hinner läsa lite i programmet innan helgen. Men som han själv säger – Bokmässan är alltid en rolig upplevelse, oavsett om du hunnit ta dig igenom hela programmet eller inte.