Royals mesta stamgäst

Peter Niman, stamgäst på Hotel Royal

Här på Royal har vi stamgäster. Och så har vi Peter Niman. Med över 400 nätter och runt 200 besök på hotellet är Peter nog den gäst som i modern tid bott flest nätter här på Royal. En riktigt bra stamgäst med andra ord! Vi tog oss ett snack kring vad han egentligen gör i Göteborg, hur det kommer sig att personalen försöker ge honom ett nytt rum inför varje besök och hemligheten bakom Royals magiska äggröra.

Hur kommer det sig att du vart på Royal över 200 gånger?

– Jag jobbar som Auktoarie, men det är det ingen som vet vad det är för något haha. Men det är ett annat ord för försäkringsmatematiker. Just nu jobbar jag främst inom sjöfart här i Göteborg. Bolaget är 20 år yngre än Royal, från 1870 talet, så i jämförelse är det väl bara en liten tonåring.

Säger han med ett leende.

– Anledningen till att jag pendlar hit är för att jag ville jobba för bolaget men inte flytta från Stockholm. Nu är jag här en gång i veckan, två nätter åt gången. Vilket jag gjort i snart 5 år. Vilket nu blir ungefär 200 besök och 400 nätter!

Utmaningen – att bo i alla rum

Jag frågar Peter vad det bästa med att bo här är. Han svarar snabbt att det är många olika saker, dels att det är så familjärt. Sen skrattar han till, ler, och säger att han vill berätta en liten rolig historia.

– Jag är lite arbetsskadad eftersom jag räknar på risker hela tiden, som hur ofta båtar sjunker och sådana saker. Så jag tänkte “okej låt mig göra en uträkning som räknar ut ungefär hur många gånger jag måste komma hit för att bo i alla rum på hotellet minst en gång, med en viss sannolikhet”. Så jag gjorde uträkningen men begick det stora misstaget att tala om det för Andreas, och grundförutsättningen för att det ska funka enligt teorin är att jag ska få rummen helt slumpmässigt!

Han skrattar igen.

-Men så fort jag sagt detta till Andreas så såg han och de andra i receptionen till att jag skulle bo i varje rum! Jag tror faktiskt att jag bott i alla 76 rum nu, men jag har inte riktigt koll själv längre.

Jag pratade med Andreas och han räknade ut att innan detta besöket var det ett tornrum kvar. Men där bor du idag, så nu har du bott i alla rum!

– Haha ja men då är det klart! Yes

Ett trivsamt hotell

Vi har några andra stamgäster som efter några besök hittat ett favoritrum, som de försöker boka så ofta som möjligt. Men du känner inte så?

– Nej inte jag, det finns ingen anledning. Nu låter jag kanske nästan lite för positiv, men jag är helt ärlig. Jag har rest ganska mycket, varit på många ställen och då kommit fram till hur man avgör huruvida ett hotell är bra eller inte. För att avgöra det behöver egentligen inte ens gå in på något rum. Utan det enda man behöver göra är att kolla om städpersonalen ler eller inte, om de är glada eller inte. Det är ju egentligen väldigt enkelt. Och jag menar det! Det är en väldigt bra referens! Här, här ler städerskorna jämt. Och då har jag ändå bott här 200 gånger. Personalen är alltid glada och alla 200 gånger har jag fått iordningställda rum utan något att klaga på. Det tror jag verkligen inte är en slump.

Du har alltså inte hittat någon favorit?

– Nja… eller det finns ett rum jag tycker lite extra om. Jag är ganska förtjust i böcker och det här rummet råkar ha ett litet bibliotek, inget stort men den ena väggen är täckt av en bokhylla. Det tycker jag är extra familjärt och hemtrevligt om man säger så.

Peter är lätt att prata med, samtalet flyter och det är nästan som om han sköter intervjun helt på egen hand.

– Frukosten måste jag också få berömma! Herregud! Det är i stort sett samma frukost varje morgon, lite säsongsbetonat med vissa säsongsmässiga skillnader. Men en sak består och det är äggröran! Och det är något helt magiskt. Alltså jag fattar inte hur de gör. Det är en sak att göra äggröra hemma för kanske 5-10 pers på sin höjd. Men här gör de äggröra för många 10 tals!

Hemligheten bakom äggröran är faktiskt att vi knäcker alla ägg själva! Nästan alla andra hotell har ägg på dunk, eller pulver om de är riktigt stora. Så det blir ju skillnad, men det är super kul att du märker av det!

– Jaha! Ja men det går inte att undvika att lägga märke till!

Med så korta vistelser i Göteborg åker Peter Niman främst mellan hamnen och hotellrummet på sina besök, innan han åker hem till Stockholm igen. Men även om han inte stannar så länge tycker vi alltid det är kul att se honom, och hoppas han kommer förbli en Royal Stammis under många år till.