The Royal Family – Henrik Lind

Henrik Lind, hotellchef på Hotel Royal

Hur är det egentligen att styra och ställa över ett helt hotell? Vi tog oss ett litet snack med vår hotellchef Henrik om vad han gör under en vanlig dag, hans tidlösa syn på bra service och hur han inte kan slänga något utan att i alla fall försökt att laga det.

Hotellchefen med blåställ och huvudet fullt av siffror

På Royal är det alltid mycket som händer och enligt Henrik är den ena dagen sällan den andra lik. Dagen kan börja med att svara på mail och att gå igenom försäljningssiffrorna, varpå han plötslig behövs någon annan stans för att hjälpa till med något helt annat.

–  Plötsligt kan jag stå i blåbyxor ute på gården och gräva för att något händer. Eller så byter jag en lampa, eller kör till tippen med sånt vi har sorterat ut för att det är fullt i källaren. Ibland så står jag och tar emot mjölk, diskar i köket, eller arbetar i receptionen. Fördelen med att vara chef, eller leda arbetet är att man också kan hoppa in där det behövs, och det är också det som gör arbetet lite extra roligt.

Hans uppgift som hotellchef är att leda arbetet framåt och få allting att fungera, i samordning med hotellets VD. Men själv anser Henrik inte att det viktigaste är att bestämma över sina medarbetare, utan att entusiasmera dem. Att få dem att göra det som förväntas samtidigt som de känner att det är roligt. På frågan vad som gör honom till en bra ledare svarar han, lite blygsamt:

–  Att se potential istället för problem hos en människa och liksom gräva fram potentialen och få personen att våga satsa. Det tror jag är det som jag gör bra.

Ett stort intresse för familj och hållbarhet.

Fritiden spenderas med familjen, med något projekt i garaget, på båten eller vid grillen.

–  Det är rätt mycket jag tycker är kul. Jag försöker hitta det som jag tycker om att göra och kombinera det med vad min familj tycker är roligt. Då blir det ofta väldigt bra.

Det finns alltid något att pilla med, och får han själv bestämma så ska inget slängas innan man försökt laga det minst en gång.

–  Jag tycker inte om att behöva slänga något bara för att man inte tagit hand om det. Jag kan nästan bli lite stolt när jag haft något väldigt länge som fortfarande är fint för att jag skött om det väl. Sen ska man använda grejerna. Det är inte det att jag ställer dem på en hylla och inte använder. Men jag gillar att laga tills det inte går mer.

Vägen till Hotel Royal

Innan Henrik kom till Royal jobbade han på ett kryssningsfartyg under 11 år. Han började som städare och arbetade sig sedan upp till rollen som hotellchef. Själv har han ingen utbildning inom service bakom sig. Kanske är det också därför han inte tycker utbildning eller erfarenhet är det viktigaste vid nyanställningar.

–  Erfarenhet är bra och meriterande men absolut inte det viktigaste. Det handlar så mycket mer om hur personen är. Så när vi rekryterar försöker vi hitta någon som faktiskt uppskattar det vi gör här. Och det går ju tillbaka till mig själv, egentligen, eftersom jag själv valde att börja arbeta efter gymnasiet och inte vidareutbilda mig. Så jag vet att det funkar. Utbildningar är jätte bra och man lär sig jättemycket men… Ibland kan det vara lite för mycket skolor för saker som man faktiskt kan gå som lärling och lära sig nästan bättre. För att man faktiskt vill, och inte för att samhället tycker att man kanske bör gå den utbildningen för att kunna bli det. Då är det mycket roligare att vända på det och hitta något som man tycker om. Och försöka lära sig det genom att arbeta.

När sonen var runt två och ett halvt började det bli för påfrestande att missa viktiga händelser där hemma på grund av alla resor. Vilket är en av anledningarna till att Henrik valde att söka tjänsten som hotellchef på Royal. Ett beslut han än så länge inte fått anledning att ångra, mycket på grund av hur han får chansen att arbeta med det han brinner för – service.

–  Varför gillar jag att jobba i service yrket? Det är för att jag mår bra när jag gör någon annan glad. Det har jag kommit underfund med genom åren. I och med att Hotel Royal ägs och sköts som det gör så är det en väldigt bra plattform att få lov att göra någon glad. Det är inte en försäljning och få betalt för allting man gör som står i främsta rummet. Utan att vi ska få människorna som bor här och arbetar här så nöjda som möjligt.  

En tidlös syn på service

Uppfattningen om vad service handlar om är rätt bestämd, och skiljer sig enligt Henrik inte nämnvärt mellan 1850 och nu.

–  Det är intressant att reflektera över vad det är för skillnad att driva hotell 1850, 1950 eller 2050. Jag anser att det både då och nu i första hand handlar om att ta hand om gäster. Men ibland kan jag känna att branschen idag försöker finna nya sätt göra detta. Man försöker komma på nya sätt att göra människor glada, och jag förstår inte det riktigt för jag tycker inte att man kan göra det. Utan det handlar om att vara människa, och att se den andre människan.

Vi avslutade med att fråga Henrik hur länge han tror sig jobba kvar på Hotel Royal. Svaret blev lite kryptiskt att det får tiden utvisa. Men han blir kvar så längde det är roligt och han känner att han kan bidra till verksamheten.

–  Men jag är ju inte den som byter jobb så ofta om man säger så, avslutar han med ett litet skratt. 

2017-06-28