Viveka – en person som får Royal att blomstra

Viveka, trädgårdsmästare på Hotel Royal

Har ni någongång suttit på Hotel Royals innergård? Då har du säkert tänkt på hur mysigt och ompysslat det är. En stor anledning till detta är kvinnan på bilden, som med sina gröna fingrar förgyllt rabatter och blomsterlådor på Hotel Royal i 15 år.

Jag träffar Viveka där man oftast träffar henne, på vår innergård med jordiga fingrar och ett glatt leende. Just nu pågår omplantering och färgskiftningar mot det höstigare slaget. Samtidigt som rötter rycks upp och nya plantor får fäste sätter jag mig ner och frågar lite om hur det kommer sig att det blev detta yrkesval för Viveka:

– Min farmor och farfar drev en blombutik i Krylbo och där fick jag upp ögonen för hur kul det var att arbeta med växter och den glädje dem sprider. Efter skolan utbildade jag mig till florist och i slutet av 90-talet startade jag företaget Blomsteraktören.

Mycket av uppdragen som utförs är buketter, blomsterdekorationer och dylikt till bl.a. receptioner.  Kunderna har blivit många men Viveka berättar att hon verkligen gillar att återkomma till Hotel Royal.

– Här får jag vara kreativ men man får också alltid ett trevligt bemötande och jag har haft en bra dialog med husfru och ägare genom åren.

Viveka kom i kontakt med hotellet på ett event för 15 år sedan där hon var ansvarig för scendekorationerna, och efter ett samtal med Royal var det dags för det första uppdraget på Göteborgs äldsta hotell, ett uppdrag som snabbt blev flera. Blomsterarrangemangen varierar från säsong till säsong i Royals inne och utemiljöer, så det finns alltid utrymme för nya idéer och sätt att överraska gästerna som uppskattar den kärlek och tid som läggs ned på detaljer.

Jag fortsätter med att fråga hur det personliga intresset för trädgård ser ut

– Jag har en liten egen trädgård men med tanke på hur mycket tid jobbet tar och hur fysiskt krävande det kan vara så är det smidigt med en lättskött trädgård. Mycket av fritiden går också åt till barnen och deras fritidsaktiviteter.

Att jobba med växter och trädgård är inte det vanligaste yrket men Viveka ser positivt på yrkets framtid och hur unga människor ser på det

– Att vara kreativ och få jobba med något äkta, som inte är teknik eller framför en skärm, tror jag kommer bli mer och mer populärt. Fördelarna är också att arbetet ger en stor frihet samt blommor är tidlöst och kommer alltid vara något människor uppskattar.

Sist men inte minst måste jag ändå fråga vilken som är favoritblomman

– Det är verkligen inte lätt att svara på men jag måste nog ändå säga Dahlia, det är en rejäl och vacker blomma.

Att Viveka är djupt rotad hos oss är vi glada för, och med tanke på hur länge människor brukar stanna på Royal så hoppas vi att hon om ytterligare 15 år sprider glädje med uppfinningsrikedom och vackra växter.