The Royal Family – Mattias Niklasson

Mattias Niklasson, receptionschef på Hotel Royal

Hur gör man egentligen när man vill utveckla ett hotell som funnits i över 100 år? Och hur känns det att ta över efter någon som jobbat på Royal i hela 36 år? Vår nya medarbetare Mattias har just tagit över rollen som receptionschef efter John-Erik som gått i pension. Vi passade på att fråga honom om hur han trivs, det stora skidintresset och vad han planerar för framtiden.

Vägen till Royal

Man skulle kunna tro att Mattias väg till Royal började med att han såg vår annons. Men bollen sattes faktiskt i rullning redan ett år tidigare, när Mattias besökte hotellet på ett studiebesök med sitt gamla jobb.

– Jag jobbade då på ett annat hotell som ligger mellan Göteborg och Borås. Vi besökte några hotell runt om i stan, men jag minns att jag blev lite extra imponerad vid vårt besök på Royal! Jag tyckte det var en väldigt spännande miljö och historia, det kändes verkligen genuint. Jag tänkte inte så mycket mer på det efteråt, men hotellet satte sig på minnet. När jag såg annonsen hösten 2017 tänkte jag med en gång att ”vänta nu… där har jag ju varit”!

Hotellet har sedan, som tur är, levt upp till Mattias första intryck.

– Jag har trivts jätte bra de två månader jag vart här, och tiden har gått så fort! John-Erik har haft väldigt mycket att lära ut om arbetet och hotellet. Han kommer fortfarande in och jobbar extra i receptionen vid behov, även om det bara är en eller trå gånger i månaden, vilket är jätte kul! Jag frågar honom fortfarande saker, och han vill självklart gärna berätta om allt. Så jag har försökt plocka ut det allra viktigaste, för det blir ju en del att berätta på över 30 år. Säger han med glimten i ögat.

Men jag tycker det är jättekul att det är ett genomgående mönster på hotellet att många jobbat här en länge tid. Annika, Andreas och många av städpersonalen har varit här jättelänge till exempel. Det säger något om att folk faktiskt trivs här, hotellbranschen är ju annars en bransch där folk ofta byts ut.

Med blicken framåt

Även om Mattias känner att han har hittat helt rätt har det inte alltid vart självklart att han skulle hamna i hotellbranschen.

–   Tidigare var jag helt inställd på att jag skulle jobba med skidåkning. Det är min stora passion! Jag jobbade som skidlärare i många år, och då hade jag inte en tanke på att börja jobba inom hotell. Men så skadade jag knät, och fick lägga skidorna på hyllan. Men nu trivs jag jättebra inom hotellbranschen istället!

Ett annat stort intresse är historia. Samtidigt som Mattias menar att även en historisk byggnad, som Royal, måste våga utvecklas.

–   En del av min roll som Revenue manager på hotellet är att se till att hotellet utvecklas. Bara för att det är ett gammalt hotell så betyder det inte att man måste gå i gamla fotspår. Man kan tänka modernt och framåt också, samtidigt som det är super viktigt att bevara det som gör Royal till Royal.

Just att bevara Royals charm och samtidigt gå framåt ser Mattias som sin största utmaning.

–   Jag vill inte vara den som plötsligt skickar ut signalen om att Royal blivigt ett helt annorlunda hotell som inte bryr sig om sina gäster. Det vore ju mardrömmen. Så det svåraste tror jag är att försöka bevara allt fint och allt bra som är uppbyggt; alla fina omdömen som Royal har och den historia som finns. Samtidigt som man vill förnya. Jag brukar tänka på hundraåringen Dagny som bloggar – bara för att hon är gammal så tänker hon inte att hon ska lägga sig ner och försvinna. Hon tänker framåt och att hon kan göra mer i livet. Jag tycker det är en bra liknelse med Royal att bara för att man är gammal så behöver man inte vara omodern.

Utöver att se till att hotellet utvecklas arbetar Mattias med personalfrågor, i receptionen och hjälper till där det behövs.

–   Man går och plockar disk ibland, hjälper till att städa ibland. Så jag ser mig själv som en receptionist med en lite förlängd arm bara, som också sköter vissa administrativa uppgifter.

Ett stort intresse för klockor och mat

När han inte är på hotellet har Mattias, bland annat, två stora intressen: mat och klockor.

–   Jag lagar bland annat en väldigt god älggryta!

Säger han och ler.

Hans andra stora intresse, klockor, började när han fick ärva morfars samling.

–   Idag har jag ett litet nördintresse! Jag samlar inte på något specifikt märke men letar efter unika kockor. Till exempel den här jag har på mig – president Kennedy hade en likadan! Det är en Timex, ett amerikanskt märke som funnits sedan 1854, nästan samma år som Royal grundades.

Men framtiden då?

Vi kan inte avsluta intervjun utan att fråga hur det känns att ta över efter John-Erik. För visst måste det sätta en viss press på en person att ta över efter någon som jobbat på hotellet i 36 år och dess föregångar Bela jobbade hela 41 år på hotellet?

–   Det är svårt att i förväg säga vad man kommer göra om över 30 år. Så jag försöker att inte tänka på det för mycket, annars blir man nästan lite nervös. Men just nu trivs jag jätte bra, och att jobba här känns som början på ett nytt äventyr!

Självklart hoppas vi på Royal att Mattias kommer vara här hos oss en lång tid framöver, men om han blir kvar längre än John-Erik och Bela vet ingen än… Vi får helt enkelt vänta 40 år till och se!